Saunavinkkejä Amerikkaan

Ystävykset Kati Soini ja Laura Niemi kaipaavat saunaa

Kati Soini ja Laura Niemi

Suomalaiset ystävykset Kati Soini ja Laura Niemi asuvat New Yorkin kupeessa Connecticutissa ja toimittavat englanninkielistä blogia Saunaflow.com. Yhdysvaltoihin he kumpikin muuttivat pari vuotta sitten miesten työn perässä. Laura on työskennellyt Suomessa pitkään viestintäalalla ja Kati taas kansainvälisen yrityksen erilaisissa taloushallinnon tehtävissä.

Ulkomaille muutto sai heidät ymmärtämään, kuinka tärkeä tekijä sauna on hyvinvoinnille. 
- Kirjoitamme kaipauksesta saunaan ja kerromme saunan hyvistä vaikutuksista sekä jaamme saunaan liittyviä ideoita. Aiheemme liittyvät erityisesti terveyteen, kauneuteen ja sisustamiseen. Tavoitteenamme on auttaa lukijoitamme löytämään oikeaa saunatunnelmaa silloinkin, kun heillä ei ole omaa saunaa. Meille sauna ei ole vain paikka vaan mielentila.

1. Kuinka innostunut saunoja olet seuraavalla asteikolla:  Tulinen, Kuuma, Lämmin, Haalea, Viileä, Kylmä?

– Kati: Olen lämmin, sillä pidän leudoista ja rentouttavista löylyistä. Keskilaude on minua varten.
Laura: Olen varmasti kuuma, sillä olen aina valmis saunomaan. Valitettavasti vain täällä uudessa kotimaassa kunnon saunaan pääsy on harvinaista herkkua.

 2. Vihta, vasta vai ilman?

– Kati: Meillä se on vasta. Lapsena olen ollut isäni vastan teon opissa. Meillä oli jopa tietty koivikko, josta haimme aina parhaat oksat. Arvelen siis, että saisin vastastani ainakin arvosanan .
– Laura: Minä saunon ilman vihtaa ja vastaa. Olen kuitenkin hyvä oppilas, joten Katin opastamana varmasti yltäisin ainakin kuutosen suoritukseen. 

3. Kuinka usein saunot? Mieluisin saunakumppani? 

– Kati: Saunon mielelläni ystävien kanssa. Saunoessa ei ole kiire minnekään ja samalla tulee rauhassa vaihdettua kuulumisia. Tulemme jälleen kesäksi Suomeen ja odotan jo kovasti tulevia saunahetkiä ystävien ja perheen kanssa.
– Laura: Minulla oli Suomen kodissani aivan ihana sauna ja se oli ahkerassa käytössä useampana iltana viikossa. Täällä saunon huomattavasti harvemmin. Viimeksi saunoin hartaudella hiihtomatkalla Whistlerissä Kanadassa. Sieltä löytyi suuri puulämmitteinen suomalainen sauna!

4. Käytätkö saunatuotteita kuten hattuja, löylytuoksuja jne.? Entä rituaalisi saunan jälkeen? 

– Kati: En käytä mitään erityisiä saunatuotteita. Saunomisen jälkeen haluan ylläpitää saunan tuomaa hyvää oloa mahdollisimman pitkään. Kesällä vilvoittelen saunan jälkeen ulkona ja talvella kuivattelen rauhassa takan äärellä.
– Laura: Yksin saunoessani kokeilen innokkaasti erilaisia kauneustuotteita. Uskon vakaasti saunan kaunistavaan vaikutukseen. Olen ihastunut myös saunatyynyihin.

5. Oletko istukselija, nautiskelija, kärvistelijä vai irvistelijä?

– Kati: Olen ehdottomasti nautiskelija. Erityisesti kesäiseen lomasaunomiseen tarvitsee varata aikaa.
– Laura: Olen samaa mieltä. Rauhallinen saunominen rentouttaa ja vie irrottaa arjen kiireestä ja stressistä.

6. Onko "saunahulluutta" suvussasi, entä varhaisin saunamuistosi?

– Kati: Kyllä suvustamme löytyy tulisia irvistelijöitä! Kun he astuvat saunaan, siirryn suosiolla ulos uimaan ja vilvoittelmaan.
– Laura: Asuin lapsena kerrostalossa ja meillä oli aina lauantaisin saunavuoro. Saunaan mentiin koko perheen voimin ja saunan päälle juotiin tietysti Jaffaa. Muistoja liittyy myös lapsuuden kesälomiin ja äitini kotitalon pieneen ja nokiseen puusaunaan.

7. Kuvaile lempisaunaasi

– Kati: Minulla on kaksi lempisaunaa, toinen on veljeni perheen sauna Saimaan rannalla ja siinä on kipakat löylyt mutta mikään ei voita pulahtamista kirkasvetiseen Saimaaseen aina löylyjen välissä. Toinen lempisaunani on ukkini sauna Kajaanissa joen varrella. Siellä on lempeän leppoisat löylyt ja saunominen kestää yleensä tunteja.
– Laura: Rakastan saunoja, joista näkee ulos. Mikään ei ole rentouttavampaa kuin istua lauteilla ja katsella kaunista maisemaa, on se sitten suomalainen järvimaisema tai kaupungin valot.

8. Mikä tekee saunomisesta niin mukavaa?  Niksejä, joita voisit jakaa muillekin?

– Kati: Saunassa rentoutuu keho ja mieli. Tätä vinkkiä haluamme jakaa myös amerikkalaisille blogimme lukijoille.
– Laura: Nykypäivän ihmiset etsivät keinoja rauhoittua ja purkaa kiireisen päivän stressiä. Sauna tarjoaa siihen loistavan mahdollisuuden. Hetken hiljentyminen saunan lämmössä on ainakin minulle voimia palauttava kokemus.

9. Erikoisin saunakokemuksesi?

– Kati: Vietimme entisen työpaikkani virkistyspäivää ja saunoimme porukalla saaressa itse pystyttämässämme armeijan telttasaunassa. Jalat paleli ja pää hikoili.
– Laura: Vierailin Istanbulissa turkkilaisessa saunassa ja pääsin paikallisen saunaemännän pestäväksi. Tupakka toisessa suupielessä roikkuen hän jynssäsi harjalla ihoni puhtaaksi. Tukevassa käsittelyssä ihosta lähtivät kyllä kaikki epäpuhtaudet! Ikimuistoinen kokemus oli myös aikoinaan oma polttarisaunani Helsingin Harjutorin saunassa.

10. Toivelista: Minne haluaisit päästä saunomaan? Entä kuka olisi unelmiesi saunavieras?

– Kati: Olisi hienoa saunoa New Yorkin pilvenpiirtäjän huipulla, josta näkyisi öisen Manhattanin valot.
– Laura: Ja saunavieraaksemme kutsuisimme tietysti New Yorkilaisen trendi-ikonin, Sinkkuelämää tv-sarjan näyttelijättären Sarah Jessica Parkerin. Tarjoaisimme hänelle saunajuomaksi shamppanjaa ja kertoisimme suomalaisen saunan salaisuuksista.

Saunaflow löytyy nyt myös Facebookista ja Twitteristä. Tervetuloa seurailemaan!
http://twitter.com/saunaflow
http://www.facebook.com/Saunaflow