rajaportin_sauna_yleinensauna

Rajaportin sauna, Suomen vanhin yleinen sauna

Pispalan pehmeät löylyt

Rajaportin sauna Pispalassa aloitti toimintansa vuonna 1906 ja on Suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva yleinen sauna. Sauna on edelleen lähes alkuperäisessä asussaan ja tarjoaa maan parhaat ja pehmeimmät löylyt läpi vuoden.

Saunan sydämenä hehkuu kivestä muurattu kolmen kuution kokoinen kertalämmitteinen kiuas. Sen yli tonnin painoiset löylykivet lämmitetään metrisillä haloilla jokaisen saunapäivän aluksi punahehkuisiksi. Sitten heitetään häkälöylyt, pellit suljetaan ja lämpö tasaantuu, kiuas siintyy. Sen jälkeen kiukaasta riittää muhevaa löylyä koko iltapäiväksi ja illaksi. Kertalämmitteisen luonteen mukaan löyly on aluksi tuikeampaa ja kuivempaa ja loppuillasta leppeämpää ja kosteampaa, mutta kuitenkin aina yhtä viipyilevän muhevaa ja ainutlaatuista.

Saunassa on erikseen miesten ja naisten osastot, vain väliseinällä päältä jaettu kiuas ja vilvoittelupiha ovat yhteisiä. Pukuhuoneissa on seinänvieruspenkit ja naulakot, väkeä mahtuu n. 15-20 kummallekin puolelle kerrallaan. Lauteille mahtuu kerrallaan n. 12 henkeä puolelleen. Arvoesineet voi jättää säilöön saunanhoitajan koppiin, josta voi myös ostaa virvokkeita ja vuokrata pyyhkeen tai pyllynalusen. Saunarauha halutaan taata sillä, että kännykät hiljenevät pukutiloissa.

Tilaussaunat

Rajaportin saunassa voi kylpeä myös muulloinkin kuin yleisinä sauna-aikoina. Saunaa voi varata yksityiskäyttöön joko omana saunapäivänä tai saunavuorona.

Rajaportin kahvila

Rajaportin saunan yhdeydessä toimii pieni kahvio, jossa on kesällä myös tunnelmallinen terassi. Tällä hetkellä kahvilassa on ruokailumahdollisuus n. 35 henkilölle ja sään salliessa terassilla 15 henkilölle. Kahviota voi varata myös esim. kokousten pitopaikaksi.

Lisätiedot ja hinnat: Rajaportin Sauna

 

Hakusanat: Yleinen sauna, Saunatilat Tampere, Sauna Tampere, yleinen sauna Tampere, Saunatilat pirkanmaa, Rajaportin sauna, saunatilat etelä-suomiNäytä suurempi kartta

Yhteystiedot

Rajaportin saunakortteli

Pispalan valtatie 9

33250 Tampere

Puhelin: (03) 222 3823

www.rajaportinsauna.fi